Eerste hapjes

Tot de leeftijd van 6 maanden hebben baby’s niets anders nodig dan melk. In de borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding) zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft.

Jonger dan 6 maanden

Als je kindje jonger is dan 6 maanden maar al wel steeds smakkende geluidjes maakt en je als ouder denkt dat het tijd wordt voor vaste voeding, kun je het best eerst advies vragen aan het consultatiebureau voordat je met hapjes begint.

Na 6 maanden

Het opbouwen van vaste voeding gaat stapje voor stapje en duurt ongeveer een halfjaar. Als het goed is, eet je kind rond de eerste verjaardag hetzelfde als de rest van het gezin.

Je kind begint rond 6 maanden met een paar hapjes van een lepeltje om te oefenen. Laat je baby steeds nieuwe smaken proeven. Eerst prak je het hapje fijn. Geleidelijk mag het voedsel steviger zijn, met stukjes erin.

Vanaf ongeveer 8 maanden worden de hapjes steeds meer echte maaltijden. Dan ga je melkvoedingen vervangen. Hoe dat gaat, hangt samen met of je borstvoeding geeft of flesvoeding (volledige zuigelingenvoeding). Het consultatiebureau adviseert je hierbij.

Wat mag je kind nog niet eten?

Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je kind nog niet mag eten omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kind.

Filmpje: De eerste hapjes voor je baby. Wanneer begin je?

In dit filmpje van het Voedingscentrum krijg je informatie over wanneer je kunt beginnen met de eerste hapjes voor je baby.

 

Heb je een vraag?

Blog

Ervaring van... Suzanne

Hij, ik en zij werden: WIJ! Al in de kraamtijd kwamen de eerste kaartjes met ‘Familie …’  op de envelop. Familie! Dat vond ik best grappig. Maar echt begrijpen dat ik nu mama, hij papa en zij ons dochtertje is, heeft wel even tijd nodig gehad. En...

Lees verder