Herinneringen maken

mama en dochter

 

Wat zijn jouw mooiste jeugdherinneringen? En zitten die allemaal in je hoofd of zijn er ook foto's van? Mooie herinneringen maken is belangrijk, voor het moment zelf en voor later. Want uiteindelijk zijn het je herinneringen die bepalen hoe jij later terugkijkt op je jeugd. Gingen je vader en moeder met je op pad? Waar gingen jullie naar toe? Kon je vader je heel hoog optillen of kon je moeder de allergekste bekken trekken? Naar wie ging je toe als je verdrietig was en hoe vaak ging je naar opa en oma? Hoe vierden jullie Sinterklaas en wat was je leukste verjaardag?

Ook jouw kind zal later terugkijken op zijn of haar jeugd en aan de hand daarvan zeggen: “Ik had een leuke kindertijd’. Of niet. Investeer daarom in leuke dingen doen en maak actief mooie herinneringen. Uiteraard doe je dat niet alleen met het oog op later, maar vooral om de band met je kind op het moment zelf te versterken en te genieten van de tijd samen. Je kinderen zijn ten slotte maar één keer jong.

Bewaren voor later

Plak- en fotoboeken zijn vervolgens prachtige manieren om die fijne herinneringen vast te houden voor later. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een goede camera op zijn telefoon, maar steeds minder mensen laten foto’s afdrukken voor een album. Jammer want het is ontzettend gezellig om op een regenachtige dag samen een foto- of plakboek van vroeger door te bladeren. Kinderen vinden het vaak geweldig om foto’s van zichzelf als baby te bekijken.

En zeker voor de generaties na jullie zijn deze boeken vaak het meest waardevolle deel van de nalatenschap.

Meer dan foto’s

In een plakboek hoef je niet alleen foto’s te plakken. Je kunt ook het bonnetje van dat gezellige restaurant, een gedroogde bloem die je plukte tijdens een wandeling of het bioscoopkaartje van die leuke film inplakken. Verder kun je, als je een beetje creatief bent, met verf of krijt de bladzijde rond de foto’s een beetje opleuken en versieren.

Tot slot kun je ook korte verhaaltjes bij de foto’s schrijven van waar jullie die dag waren en waarom, welke grap iemand maakte of wat er gebeurde vlak nadat de foto was gemaakt. Ook kleine gedichtjes of een paar regels uit een liedje, kunnen helpen de herinneringen op de foto extra emotie mee te geven.

Online plakken

Misschien zie je het niet zo zitten om met je schaar en plakstift aan de slag te gaan, maar wil je wel graag een mooi fotoboek hebben om je herinneringen in te bewaren. Dan kun je er ook voor kiezen om een digitaal plakboek aan te maken. Je kunt je foto’s dan in mooie kadertjes plaatsen, tekst toevoegen en digitale stickers toevoegen. Deze optie is duidelijk wat duurder dan zelf aan het knutselen gaan en je creativiteit wordt een beetje beperkt door de thema’s van de site waar je deze boeken op maakt. Aan de andere kan heb je vaak een prachtig glossy eindresultaat wat je met trots tevoorschijn kunt halen als je je bezoek wilt trakteren op je mooiste vakantiefoto’s of met je kind lekker wil terugkijken naar ‘foto’s van vroeger’.